Aplomadofalke

Aplomado Falcons var engang at finde i det sydvestlige USA, herunder Arizona, New Mexico og Texas, i Central- og Sydamerika hele vejen til Chile og Tierra del Fuego på den sydlige spids af Argentina. Men for ikke så længe siden, forsvandt disse fantastiske, farverige falke fra meget af deres nordamerikanske yngleområder. Efter 1952 var der ingen kendte Aplomado Falke der ynglede i USA - indtil The Peregrine Fund begyndte at genindføre dem i dele af deres nordamerikanske sortiment i begyndelsen af ​​1990'erne. Som et resultat heraf er der igen en ynglende bestand af Aplomado Falcons i det sydlige Texas.

 

Aplomado Falcons er tilpasset til at leve i åbne levesteder, hvor sangfugle og insekter bugne og hvor buske eller træer, herunder træ yuccas som spansk Dagger og Soaptree Yucca, er til stede for redebygning. Favorit ynglesteder for en Aplomado Falcon omfatter overdrev, savanner, græsgange og busk-steppe.

 

Med deres sort-hvid-stribede hoveder, appelsin bug og bly-farvet ryg, Aplomado Falcons er blandt de smukkeste og mest unikke udseende falke i verden. De er også nogle af de mest sjovt at se. Disse spidse vinger, langhalede falke er utrolig løbesedler og se en jagt efter bytte eller dykke efter en ubuden gæst er et syn at se.

 

Ligesom mange ungfugle, kan de unge Aplomado Falke være meget legesyge. I de første uger efter at de flyver fra reden, leger de unge falke "tag fat" sammen, vride, dreje og dykning efter hinanden gennem luften. Til tider lege de med pinde eller yucca grene, som de holder i deres kløer i et stykke tid. De kaster så pinden fra luften og flyver efter den og griber den igen eller tage dem til et sted, hvor de kan bruge deres næb og fødder flænse pinden. De begynder også at jage efter andre fugle, herunder også dem,der er meget større end de er. Alt dette spil hjælper med at gøre dem gode nok, jægere og flyvere, så de til den tid, de er klar til at forlade deres forældres territorium, har de færdigheder, de behøver for at overleve på egen hånd.

 

Som for alle rovdyr, kan livet for voksne Aplomado Falke være meget udfordrende. De har ikke længere råd til at bruge så meget tid på at spille eller flyve rundt, men må sætte deres energi i at finde og fange mad, hvilket ikke altid er let. Selv om de er dygtige jægere, er deres bytte lille, hurtig og adræt. En Aplomado Falk skal omhyggeligt beregne hver jagt for at sikre, at den energi, den bruger, genvindes når den fanger et måltid.

Aplomado Falke trækker ikke og tilbringer det meste af året på deres område. Når den ikke er aktivt på jagt, sidder den på hegnspæle, i træer, eller langs elmaster, eller andre høje punkter i deres omgivelser. Under ynglesæsonen er Aplomado Falke hurtige til at forsvare deres territorium mod eventuelle ubudne gæster. De flyver hurtigt efter høge, glenter, gribbe, eller andre dyr, der udgør en trussel mod deres rede og unger. De vil ofte dykke og slå på de ubudne gæster, der normalt er meget større end de er! Aplomadofalke skriger højlydt ad ubudne gæster med en skarp cack, cack, cack og dykker ned og banke fjenden på bagsiden af ​​hovedet. Fuglene vil fortsætte denne adfærd indtil de uvelkomne dyr er langt nok væk, og at det ikke længere udgør en trussel mod falkens unger.

 

Subscribe to RSS - Aplomadofalke