Undersøg opdrift på vinge

Undersøg en fuglevinge

Vingens form
Fuglene er de bedste flyvere i verden. Det skyldes formen på deres vinger og fjer. En fuglevinge er det man kalder aerodynamisk. Aerodynamik beskriver hvordan luften opfører sig når den er i bevægelse og hvordan luften virker på ting som befinder sig i bevægelse i den. Med hjælp af aerodynamikkens love kan man beregne f.eks. hvor stor løftekraft en flyvinge har, luftmodstanden for en bil eller hvor krum banen bliver for en skruet bold.

Forestil dig at fuglen flyver gennem luften. På tegningen kan du se hvordan en del af luften suser neden under vingen - og en del af luften suser oven over. På grund af vingens opadbuede form er der længere vej ovenover end under vingen. Derfor må den luft som skal oven over vingen bevæge sig hurtigere, end den luft som bevæger sig neden under vingen. Det skaber et sug - et undertryk - på oversiden af vingen, som suger vingen opad. Det er det som giver et løft.
For at det ikke skal være løgn, har hver af de yderste fjer på vingen også den samme aerodynamiske form. Fuglen kan indstille stillingen af hver eneste fjer - og det gør den suveræn som flyver.

Byg en vinge
En fugl bliver altså båret oppe i luften på grund af vingernes snedige form. Du kan bygge en vinge af papir og teste princippet.
Det er nemlig nøjagtigt det samme, der sker, når man blæser på en buet papirvinge med en hårtørrer. Det svarer til at fuglen flyver fremad. Derfor skulle papirvingen gerne svæve op af sytråden.
Nu skal du prøve om det virker.
Du skal bruge papir, klisterbånd, sugerør, sytråd og en hårtørrer.

1. Fold et stykke papir næsten på midten, - men så den ene side er lidt mindre end den anden. Du skal ikke presse den for hårdt sammen.

2. Sæt den korte ende fast på den lange med klisterbånd. Så har du en vinge med buet overside og næsten flad underside.

3. Prik et hul hele vejen gennem vingen. Stik et sugerør gennem hullet og klip sugerøret til, så det ikke stikker alt for langt ud fra papiret. Klæb sugerøret fast på begge sider af vingen med tape.

4. Stik en sytråd gennem sugerøret. Bind tråden fast til noget i begge ender, så vingen kan bevæge sig op ad tråden. Blæs nu direkte mod vingen med en hårtørrer og se, hvad der sker.